2021-2022 – Een Boerentrouwerij

Videoregistratie Een Boerentrouwerij.

De opnamen zijn gemaakt op 15, 21 en 22 april 2022 door Joey de Groot en Ben van Leeuwen

BOYS DREAM – Huib Verdegaal
Deze video is een aflevering uit de serie DE GROENENDIJK, bewoners vertellen over vroeger.
EEN BOERENTROUWERIJ speelde in het buurtschap De Groenendijk van Hazerswoude-Rijndijk.
Verhalen van bewoners van de Groenendijk vormden een deel van de voorstelling.

Camera: Michiel Keller en Marcel Frissen
Muziek: Vetschiller Editing: Ben van Leeuwen
© Toneelvereniging Onder Ons

Toneelvereniging Onder Ons speelt: Een Boerentrouwerij
In het voorjaar komen in een schuur de spelers van Onder Ons samen. Ze beginnen een spel. Ze zetten een bruiloftsmaal klaar.  Aardappelen worden geschild. Gasten komen. Ineens gaat iets of iemand met tijd en situatie aan de haal. De melkboer belt. Een ceremoniemeester kondigt af en aan. Op film vertellen dorpelingen verhalen. Het publiek wordt gevraagd in beweging te komen. Een optocht kan ontstaan. En uiteindelijk is er muziek en dans.
Een boerentrouwerij vliegt door de tijd.

EEN BOERENTROUWERIJ
Tekst: 
Jan Ploeger
Regie: Klaas Bolhuis
Composities: Nico Wesselingh, Vetschiller
Muziek: Vetschiller
Decor en rekwisieten: Marcel Frissen, Roos-Marijn Kinkel
Techniek: Nico Wesselingh
Film: Michiel Keller
Choreografie filmopnamen: Natalie Heller

Artwork: Eefje Halters, Ben van Leeuwen
PR: Diana Baak, Ben van Leeuwen

Repetitieplanning: Marten Venema
Financiën: Tansja Kormeling
Spelers: Bewoners van de Groenendijk/Hazerswoude-Rijndijk.
Acteurs van Toneelvereniging Onder Ons: Anne Marie Wesselingh, Jan Kromhout, Marja van Wetten, Marten Venema, Ben van leeuwen, Tansja Kormeling, Ydette van Heck, Janneke Baars, Koen de Boer
Productie: Anne-Marie Wesselingh, Maria Baars-Koot

Donderdagavond14 aprilAanvang:   20.15u
Vrijdagavond15 april.Aanvang:   20.15u
Maandagmiddag, matinee (tweede Paasdag)18 aprilAanvang:   14.15u
Donderdagavond21 aprilAanvang:   20.15u
Vrijdagavond22 aprilAanvang:   20.15u
Zaterdagmiddag, matinee23 aprilAanvang:   14.15u

Entree: € 15,- (inclusief consumptie)
Plaats: Boerderij Oostdam, Vierheemskinderenweg 5, Hazerswoude

Betaling:

Als uw betaling ontvangen is, krijgt u een mail met als bijlage uw ticket(s). U kunt de tickets uitprinten of op uw smartphone of tablet laten zien.

U dient het verschuldigde bedrag over te maken op NL48 RABO 0325 963908
t.n.v. Toneelvereniging Onder Ons, o.v.v. Reservering Een Boerentrouwerij
Uw reservering is alleen geldig wanneer u van te voren betaald hebt.
Het is niet mogelijk om in de tot theater omgebouwde boerenschuur de tickets te betalen.


Meer info: info@toneelvereniging-onderons.nl of 06 558 768 75

Trailers van Een Boerentrouwerij

Auteur – Jan Ploeger
Auteur Jan Ploeger is geboren in de pijp in Amsterdam Daar heeft hij vrijwel zijn hele leven doorgebracht. Tegenwoordig woont hij ergens op de Veluwe met vrouw en hond

Jan Ploeger schreef enige jeugdboeken. Hij heeft al vaker stukken voor Onder Ons geschreven. In 2018 het avondvullende stuk “Mevrouw de Groot gaat fietsen”, In 2012 het libretto voor de opera van het Spookverlaat: “Oh Frederik” en eenakters rond Cor en Koos (2008, 2010)

Muziek – Vetschiller
Vetschiller is een Leidse band, opgericht in 2007. Vetschiller schrijft zijn muziek en Nederlandstalige teksten zelf. Al sinds enkele jaren verzorgt Vetschiller de muzikale omlijsting van de voorstellingen van Onder Ons.

Bandleider is Marcel Frissen. Hij is de zanger en schrijft de teksten. Tegelijkertijd is Marcel ook decorbouwer en ontwerpt en maakt de rekwisieten voor voorstellingen van Onder Ons.

Vetschiller begon als maatschappijkritische band met wortels in de blues, maar is steeds verder opgeschoven naar het maken van dansbare muziek, in combinatie met toneel en film. Veel optredens van Vetschiller worden begeleid door achtergrondfilm. Hierbij verlenen de acteurs Wilco Maas en Klaas Bolhuis, bekend als duo Kuiper en Berbée, hun medewerking. Deze acteurs spelen ook bij optredens geregeld mee. Een optreden van Vetschiller heeft meestal een thema, waarbij de acteurs en de aankleding van het podium aansluiten.

Thema ‘afscheid nemen’

Een boerentrouwerij is een bijzondere productie ter gelegenheid van het inmiddels 168-jarig jubileum van de oudste amateurtoneelvereniging van Nederland. In 1854 is de vereniging in het buurtschap Groenendijk, toen vooral een boerengemeenschap, opgericht. Naar aanleiding van persoonlijke gebeurtenissen in het leven van een aantal spelers is het idee ontstaan om een voorstelling te maken rond het thema ‘afscheid nemen’. Door toneelschrijver Jan Ploeger is op basis van dit idee speciaal voor Onder Ons het toneelstuk ‘Een boerentrouwerij’ geschreven. Van regisseur Klaas Bolhuis komt het plan om er filmbeelden bij te gebruiken, er muziek bij te laten componeren en om het buurtschap Groenendijk te betrekken bij het maken van de voorstelling.

Filmopnames afgerond


Voorafgaand aan de repetities en gelukkig net voor de lockdown hebben de filmdagen plaatsgevonden. Mensen uit de buurt van Groenendijk zijn geïnterviewd over herinneringen aan vroeger en aan feestelijke gebeurtenissen.  Fragmenten uit de interviews maken straks deel uit de voorstelling. Op basis van de filmopnames is een trailer gemaakt.

Repetities


Een grote productie als ‘Een Boerentrouwerij’ vergt veel voorbereiding, van het regelen van een speellocatie, subsidies en logistiek tot aan het componeren van muziek, bedenken en bouwen van decors tot aan het repeteren van het toneelstuk en de liederen. Die voorbereidingen hebben in de afgelopen maanden deels online, deels op anderhalve meter afstand en deels ‘normaal’ plaatsgevonden. Maar altijd was er die spanning ‘kan het straks wel doorgaan?’ Het ziet er nu goed uit en daar wordt iedereen vrolijk van. Het publiek heeft hopelijk ook weer zin in cultuur en uitgaan!

Kaartverkoop is gestart


Een boerentrouwerij is tot stand gekomen met steun van de gemeente Alphen aan den Rijn, Khabbazz Ode aan het Landschap, Kern met pit, Het Hoekfonds en verschillende sponsoren. Er zijn zes voorstellingen gepland in de boerenschuur op de boerderij van Hans en Mechtild Oostdam aan de Vierheemskinderenweg (bij Molen De Rode Wip) met elk ongeveer 100 toeschouwers. De voorstellingen vinden plaats op 14, 15, 18 (matinee), 21, 22 en 23 (matinee) april. Vanaf heden is het mogelijk kaarten te kopen via de site van Onder Ons. Ook alle andere informatie is te vinden op de website www.toneelvereniging-onderons.nl.


Heb je zin om mee te doen, als speler of vrijwilliger?

Mail ons dan info@toneelvereniging-onderons.nl of bel met Anne-Marie: 06 55876875


Sponsors, subsidies

Zonder financiële steun zouden we van Een Boerentrouwerij niet zo’n verassend spektakel kunnen maken. We zoeken daarom naar sponsors en subsidie verlenende instanties.
Aanmelden en meer info: info@toneelvereniging-onderons.nl of bel met Anne-Marie: 06 55876875

Contact

0655876875 (Anne-Marie)
info@toneelvereniging-onderons.nl