2011 Klucht van de Molenaar

ONDER ONS SPEELT DE OPENLUCHTVOORSTELLING
DE KLUCHT VAN DE MOLENAAR

Ter gelegenheid van het jaar van de molen en monumentendag 2011 Rijnwoude, voor u gedeeltelijk Japans ondertiteld en van muziek voorzien. Aanvang 12.00 uur, 13.00 uur en 14.00 uur. Gratis toegang.
Ter gelegenheid van het Jaar van de Molen voert toneelvereniging Onder Ons een moderne versie van De Klucht van de Molenaar op. Dit is een stuk van G.A. Bredero (1585-1618) die ook wel bekend is van de Spaanse Brabander en de Klucht van de Koe. Het simpele verhaal gaat over een molenaarsechtpaar waarvan het huwelijksgeluk op de proef wordt gesteld door de komst van een verdwaalde dame uit de stad.  Dat leidt tot overspel en bedrog.

Onder Ons heeft zich hardop afgevraagd waarom en voor wie het spelen van deze ouderwetse klucht nog interessant zou kunnen zijn. Zijn we niet te ver opgestuwd in de vaart der volkeren en te ontwikkeld om nog naar een klucht te kijken van bijna 400 jaar oud? Onder Ons doet een poging de klucht naast de boerenkaas en de fietstocht op de toeristische Groene Hart kaart te zetten. De openluchtvoorstelling DE KLUCHT VAN DE MOLENAAR zal gespeeld worden in een versie die hopelijk de inwoners van de gemeente Rijnwoude, de liefhebbers van de oorspronkelijke taal van de 17e eeuw en de eerste busladingen Japanse toeristen die de molens van Het Groene Hart komen bekijken,  zal bekoren.  In het nog geen half uur durende DE KLUCHT VAN DE MOLENAAR met teksten in de originele versie,  moderne en oude theatertechnieken, maakt het publiek kennis met de zeden en gewoonten van de plattelander: de molenaar uit de tijd van Bredero. En dit alles in een Japanse Sushimix geïnspireerd op actiemomenten uit de Japanse filmklassieker Rashomon om het ook nog begrijpelijk te houden voor de toevallig langskomende eerste bus met Japanners.
Tijdens de Open Monumentendag Rijnwoude zal Onder Ons ons laten zien waar deze wonderlijke combinatie toe gaat leiden.

Opvoering: Openluchtvoorstelling “De Klucht van de Molenaar” (1613) van G.A.  Bredero
Tijden:   12.00 uur, 13.00 uur en 14.00 uur Duur: circa 20 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Locatie: De Lagewaardse Molen aan de Batelaante Koudekerk a/d Rijn.  Bereikbaar per fiets en te voet.
Tweede serie opvoeringen:
6 oktober 2011, Het Ambachtsplein Hazerswoude-dorp:
Uitvoering: Koninklijke Toneel-, Zang- en Muziekvereniging Onder Ons Hazerswoude
Spelers: Anne-Marie de Groot – Wesselingh, Ben van Leeuwen, Harmieke Visscher en Marten Venema.
Muziek: Frank Berbée
Uitvoering kostuums: Truus Beukeboom
Tekening: Geeke
Dank aan Parkexpressie, Stichting Kunst en Cultuur Rijnwoude, Maatschap de Groot – Wesselingh, Albert Dorrestein, Nico Wesselingh, Joke en Andries Veelo
Regie: Klaas Bolhuis

296 weergaven