2004 – Maandag (150 jarig jubileum)

Onder Ons speelde ter ere van het 150-jarig bestaan het originele, voor ons speciaal geschreven stuk MAANDAG
Schrijver/componist Guus Ponsioen
Regisseur Kees van Leeuwen

Opvoeringen: 18, 19, 25, 26, 27, 29 maart 2004 in en rond Boerderij Nieuw Oost Endt aan het Spookverlaat in Hazerswoude.

Kijk HIER naar de video  MAANDAG

Gedachten voorafgaand aan de jubileumvoorstelling van Onder Ons
Hazerswoude, 2004

“Waarom DOE ik dit?”
Een kreet die altijd weer te horen is vlak voor een voorstelling. Al 150 jaar, zo lang als onze vereniging bestaat, hebben spelers dit vertwijfeld uitgeroepen.

Het woord amateur betekent liefhebber, maar als je ziet wat duizenden liefhebbers van toneelspelen in ons land er keer op keer voor over hebben om dé uitvoering van het jaar te realiseren, dé rol van hun leven te spelen, voor even een ander willen zijn om in de dagelijkse werkelijkheid ‘normaal’ te kunnen functioneren, dan denk je wel eens:
Hoe gek moet je zijn om in je vrije uren nog theater te gaan maken?

Hoe gek kan je worden als je theater maakt?
Onder Ons probeert in haar jubileumvoorstelling met de titel MAANDAG een antwoord te vinden op die universele vragen van het amateurtoneelwezen in een speciaal voor ons geschreven theaterstuk over een boer die zó opgaat in zijn liefde voor het toneel (op MAANDAG mag hij weer!) dat de gevolgen voor zijn have en goed eerst komisch, daarna tragikomisch en op den duur zelfs dramatisch zijn.
GUUS PONSIOEN, de auteur en componist laat aan de hand van een aantal scènes uit het leven van deze gewone boer zien, horen en voelen wat toneelspelen voor iemand kan betekenen.

Locatieproject
Het stuk wordt gespeeld op een boerderij in het Spookverlaat te Hazerswoude, waar we de boer op op diverse locaties zien in zijn rol als veehouder, echtgenoot, vader en bovenal een met zichzelf worstelend mens, maar in de grote stal zijn we ook getuige van de wekelijkse maandagavond waarop hij weer mag spelen. Daar zien we o.m. scènes voorbijtrekken uit het 150 jarig repertoire van Onder Ons, een vereniging die ooit in een boerenstal haar uitvoeringen gaf. Het wordt dus een lopende voorstelling. Het publiek beweegt zich in groepjes langs de scènes die zich soms afspelen in de stal, op het erf, in de keuken of in het weiland.
We heten niet voor niets een Koninklijke Muziek-, Zang- en Toneelvereniging, dus muziek en zang zal ook een belangrijke plaats innemen in deze bijzondere theatergebeurtenis.
Guus Ponsioen componeert voor dit stuk speciale muziek die door amateurmuzikanten zal worden uitgevoerd.

Het geheel staat onder leiding van KEES VAN LEEUWEN, al 18 jaar regisseur van Onder Ons. Ongeveer 50 spelers en muzikanten zullen zich met de uitvoering gaan bezighouden.
Dit alles mondt uit in een reeks van 8 voorstellingen die in maart 2004 worden opgevoerd.

Een passend cadeau
Het realiseren van dit project, waarbij aanspraak wordt gemaakt op subsidies en sponsoring, is voor Onder Ons al een cadeau op zich. Onder Ons heeft het plan opgevat om ter gelegenheid van dit jubileum aan het bestaande repertoire van amateurtoneel een nieuw stuk toe te voegen, of eigenlijk meerdere. We werken toe naar een totale muziektheatergebeurtenis, opgebouwd uit zes eenakters die ieder ook afzonderlijk als volwaardige eenakter te spelen zijn.