Regisseurs

In de loop der tijden zijn slechts relatief weinig regisseurs verbonden geweest aan Onder Ons. Regisseur zijn bij Onder Ons betekent bijna een baan voor het leven!

1853-1905
1905-1922
1923-1963
1963-1968
1983-1984 en 1987
1985-2004
2004-heden

Jan Verkley
Th. C. Wesselingh
J. Th. Wesselingh
Th. Wesselingh
Wim Nijhof
Liesbeth Weyenberg
Judith Goedhart
Kees van Leeuwen
Klaas Bolhuis

Jan Verkley

2004

Na 20 jaar Onder Ons vond regisseur Kees van Leeuwen het tijd om afscheid te nemen. Zijn plaats wordt ingenomen door Klaas Bolhuis.

Kees, helemaal rechts op de foto, regisseert hier in 1986 "Wegens sterfgeval gesloten" van Jan Wolkers.

Klaas Bolhuis

Na het vertrek van Kees van Leeuwen als regisseur bij Onder Ons, ben ik van harte ingegaan op het aanbod in dit seizoen een of meerdere regies te komen doen bij deze vereniging.Ik ervaar het als een voorrecht om als regisseur te mogen werken met een groep mensen die jarenlang op elkaar is ingespeeld, een aantal, in mijn ogen zeer verrassende voorstellingen heeft weten neer te zetten , aangetoond heeft zich te kunnen en willen laten inspireren en daarbij tenminste bereid is alle vier de hoeken van het toneel niet uit de weg gaan.
Door vriendschap en samenwerking met Kees van Leeuwen heb ik veel voorstellingen van Onder Ons gezien en een aantal spelers die ook nu nog bij Onder Ons actief zijn heb ik meerdere malen bekeken.
In drie produkties speelde ik mee: in Bedkwartet van Ayckbourn als invaller voor een speler die wegens omstandigheden vertrok en een of meerdere seizoenen later in Noach van Koolhaas. Dat ik in februari 2004 aan MAANDAG meedeed was een combinatie van het gevolg van een morele verplichting en om te zien of ik na een professionele acteurscarriere die in wel erg rustig water is terecht gekomen uberhaupt nog wel kon toneelspelen.
Mij werd verzocht er een kort cv bij te doen van mijn activiteiten als speler/theatermaker:
Ik begon speler/theatermaker bij GTD/Gruppo Trutto Dramatico; bij Keith Michael (ex KISS) ; in een amateurcircus als clown, was speler in een kleine rol bij Dirk Tanghe; Trajekt theater, figurant bij De Nederlandse Opera, Private Thoughts in Public Places en Alex d’Electrique.
In samenwerking met vooral Frank Berbee leidde ik jarenlang Eccentric Steady Stand, een experimentele theatergroep uit Leiden. In producties van deze groep werden flinke cross-overs gemaakt met beeldende kunst, muziek, nieuwe teksten en in alle projecten met Frank lag het toneel bezaaid met microfoonkabels. Met Wilco Maas werkte ik enige jaren in het duo Kuiper & Berbee, met slap-sticks als Vieren Feest; Op Vakantie en vooral ook Kerst Met, een avondvullend feestprogramma waaraan o.a. ook Onder Ons zijn medewerking verleende. Als soloartiest onder de naam Kuiper heb ik een voorliefde voor absurde performances.

Klaas